Att det är viktigt att läsa böcker är någonting som ofta sägs, särskilt när man talar om barn. Varför är det viktigt att läsa mycket och hur påverkas vi om vi läser? Genom att vi läser påverkas hjärnan, det går faktiskt att betrakta läsning som ett träningspass för din hjärna. Liksom vid fysisk träning, kan du enligt forskarna förlänga livet genom att läsa böcker. Behöver du tips på bra böcker? Läs en blogg som tipsar om läsvärda böcker för alla åldrar, gammal som ung. Att lära sig läsa är en process som inte är genetiskt inbyggd, vi måste lära oss detta från början.

Barn har lättare att lära

När vi lär oss att läsa skapas nya kopplingar i hjärnan. Vill du även träna kroppen och få bra balans i livet? Läs bloggen HalsaOchFitness.se där flera tränings- och hälsoprofiler bloggar om aktuella råd och tips som är relaterade till hälsa. Att koppla av och läsa en bra bok kan faktiskt också vara både nyttigt och välgörande. Hjärnan får arbeta och vi lär oss nya saker. Det är enklare att lära sig att läsa som barn, eftersom våra hjärnor då är mer plastiska. De kan alltså utvecklas lättare när vi är unga, men det är även fullt möjligt att lära sig som vuxen.

Vad händer i hjärnan?

När nya kopplingar i hjärnan görs håller du den alert, det bidrar till att minska risken för vissa demenssjukdomar. Spelar det då roll vad du läser? Nja, all sorts läsning är bra för hjärnan, men om du läser skönlitterära texter övar du även upp färdigheten att kunna koncentrera dig en längre tid. Dessutom lär du dig att dra slutsatser och se hur sekvenser hänger samman. Att läsa längre texter som barn är viktigt, eftersom koncentrationsförmågan måste övas upp när du är liten. Det räcker inte med att läsa korta noveller eller att läsa artiklar på telefonen eller datorn, låna istället hem riktigt bra böcker.

Hjärnan utvecklas och mår bra av läsning